Oricat de greu ar fi de crezut, incalzirea în pardoseala nu este un concept nou, ba chiar este unul foarte vechi. Evident, poate nu la nivelul tehnologic de astazi, insa in urma cu mai bine de 2000 de ani, in Roma Antica, era folosita la scara larga incalzirea de acest fel.
Astazi, acest mod de incazlire capata un succes din ce in ce mai mare gratie eficientei de care da dovada si a elegantei sale. Indiferent ca optezi pentru incalzire in pardoseala cu apa sau pentru varianta electrica, vei descoperi atat avantaje, cat si dezavantaje.
Vom incerca, asadar, sa evidentiem avantajele si dezavantajele acestui mod de incalzire, care se lupta de la egal la egal cu clasicele calorifere.
Avantajele incalzirii prin pardoseala
Cel mai mare avantaj al acestui mod de incalzire este faptul ca pardoseala este cea care distribuie caldura. Acest lucru inseamna o distribuire mult mai eficienta si o multime de posibilitati ce merita mentionate. Spre exemplu, lipsa caloriferelor permite o amenajare mult mai facila a mobilierului.
Spre deosebire de sistemele clasice de incalzire, varianta prin pardoseala are nevoie de un timp mult mai mic pentru a genera temperatura dorita.
Un alt avantaj major al acestui sistem de incalzire este faptul nu are nevoie de intretinere, avand o durata de viata mare. De regula, un sistem bine instalat, in care au fost folosite materiale de foarte buna calitate, poate sa reziste fara probleme zeci de ani, sau chiar pe intreaga perioada de viata a casei.
Evident, partea de confort trebuie sa fie si ea mentionata la categoria avantaje. Poti pasi cu incredere pe suprafata incalzita si te poti bucura de o caldura foarte placuta, extrem de atractiva pe timpul iernii.
Care sunt dezavantajele incalzirii prin pardoseala?
Evident, exista si o serie de dezavantaje care trebuie mentionate. Nu sunt dezavantaje mari, insa sunt existente si in momentul in care te hotarasti sa optezi pentru incalzirea prin pardoseala este bine sa le iei in considerare.
Un prim dezavantaj este faptul ca acest sistem de incalzire poate sa ridice mai repede praful din incapere. De asemenea, necesita ceva mai multa munca la montare, deoarece nu merita sa ai un sistem de incalzire sub piesele de mobilier. In cazul unei reamenajari, aceasta trebuie sa se faca cu atentie, in asa fel incat sa nu se piarda din eficienta.